Extrém takarítás elhunytak után     

A társasházi együttélés nem mindig egyszerű; a túlzott közelség, a vékony falak, hangos zene, vagy a szomszéd erkélyről beszálló dohányfüst mind-mind olyan konfliktusforrást jelenthet, amely megnehezíti a mindennapokat. Viszont pont a pár lépésnyi távolság miatt lehetőség nyílik arra is, hogy a lakók jobban odafigyeljenek egymásra.

Sajnos mégis gyakran találkozunk szomorú esetekkel, egyedül élő, magányos emberek halálakor. Sokszor a mindennapok sodrásában a szomszédok sem veszik észre az idős, vagy beteg lakótársuk hallgatását, eltűnését. Csak napokkal-hetekkel később, a lakást övező gyanús jelek alapján értesítik a társasházkezelőt, illetve a rendőrséget.

Mit tegyünk, ha rég láttuk a szomszédunkat és gyanús jeleket észlelünk?

Amikor lakótársunknál feltűnően sokáig nem mozdul semmi, illetve a postaládáját sem üríti, érdemes becsengetni, és érdeklődni. Persze az is elképzelhető, hogy csak nyaralni ment, de sosem árt, ha jó viszony esetén van egy telefonszámunk a gyermekéhez, vagy más rokonához. Gyors megnyugvást jelenthet, ha kiderül, épp együtt töltik az ünnepeket.

Baj esetén viszont gyorsan szaporodnak a gyanús jelek. A lakásból áradó kellemetlen szag az, ami általában gyors cselekvésre készteti a közösséget, ekkor vagy egy lakó, vagy a közös képviselő értesíti a rendőrséget, akik felnyitják a lakást, kivizsgálják az esetet, illetve elszállíttatják a holttestet a temetkezési vállalattal.

Hogyan kerülünk mi a képbe? 

A test elszállítását és az esetleges helyszínelést követően vagy a hozzátartozók keresnek meg minket, vagy elérhető rokonok híján a rendőrség átadja a kulcsokat az önkormányzatnak, és ők rendelik meg a takarítást.

Arról, hogy miért fontos hasonló esetben extrém takarító céget hívni, ebben a cikkben írtunk részletes információkat.

Gyakran előfordul viszont az is, hogy ilyenkor az önkormányzat lezárja a lakást, és nem tesz további lépéseket, mialatt megpróbálja felkutatni a hozzátartozókat. Ebben az esetben a különféle maradványok bomlása folytatódik a bezárt ajtók mögött, ezzel különféle kórokozók elszaporodását kockáztatva. Az ezzel járó szagok, a fertőzésveszély és a felbukkanó rovarok szokták arra késztetni a lakóközösséget, vagy a társasházkezelőt, hogy nyomást gyakoroljanak az önkormányzatra (sokszor valamelyik televíziós csatorna értesítésével), és minket ekkor hívnak ki, az addigra már lakhatatlanná vált, potenciálisan fertőző otthon rendbetételére.

Minden ilyen esetben szükséges a szakszerű takarítás és a professzionális, ipari anyagokkal történő fertőtlenítés, hiszen az extrém takarítás elhunytak után felelősségteljes és fertőzésveszéllyel járó feladat. Valójában viszont a hangsúly a megelőzésen van: figyeljünk oda lakótársainkra, szomszédunkra, idős rokonainkra, és törődjünk egymással, hogy minél ritkábban fordulhasson elő hasonló eset!