Kártevőirtás

Az Ilan Kft. a galambok, patkányok, egerek, csótányok és más rágcsálók és/vagy rovarok által érintett területek takarítására és fertőtlenítésére specializálódott, amelyek sajnos gyakran megtelepednek otthonainkban és vállalkozásainkban. Mi vagyunk az egyetlen olyan cég az országban, amely patkány-, egér-, galamb- és egyéb rágcsálóürülék eltávolítását, fertőtlenítését és a további károkat megelőzését egyszerre orvosolja.

Több tucatnyi betegség található ezekben az ürülékekben. Bizonyos esetekben valós veszélyt jelent a közvetlen érintkezés vagy egyszerűen az ilyen szennyezett környezetben lévő levegő belélegzése. Az Ilan Kft. gyorsan és hatékonyan eltávolítja az összes ürüléket és az elpusztult állatokat, valamint megfelelő fertőtlenítőszert alkalmaz az érintett területeken.

Sajnos, még ha a kártevőket ki is irtják, a szaguk megmarad, ami más állatokat vonz, hogy átvegyék a helyüket. Ezeket a területeket alaposan ki kell takarítani, fertőtleníteni és meg kell akadályozni a kártevők ismételt megtelepedését., A padlástól a pincékig és garázsokig nincs olyan területe egy otthonnak vagy vállalkozásnak, amelyet ne tudnánk teljesen megtisztítani és fertőtleníteni.

Galamb- és madárvédelem
Az Ilan Kft. ezt a tevékenységet a Bird Free optikai gél telepítésével végzi, melynek mi vagyunk az egyetlen hivatalos forgalmazója és telepítője hazánkban. Ha bármilyen problémája van galambokkal, denevérekkel, baglyokkal vagy más madarakkal, keressen bennünket ! Egyetlen hívással megtisztíthatja, fertőtlenítheti és teljesen madárbiztossá teheti ingatlanát.
Néhány kártevők által terjesztett betegség:
E

Rágcsálók

Arenavírus Rágcsálók által terjesztett vírusos betegség. Az arenavírus-fertőzések a világ egyes területein viszonylag gyakoriak az emberekben, és súlyos betegségeket okozhatnak. Az arenavírusokat két csoportra osztják: az újvilági vagy Tacaribe komplexre és az óvilági, vagy LCM/Lassa komplexre. Okozói: az Arenaviridae családba tartozó vírusok számos típusa által okozott betegség. Lappangási idő: a vírusfertőzés típusától függően változik. Tünetek: a vírusfertőzés típusától függően változik. Diagnózis: orvos által. Kezelés: a vírusfertőzés típusától függően változik. Fontos a támogató orvosi ellátás és a láz kezelése. A fertőzés terjedési módja: fertőzött rágcsálók vizeletével, ürülékével és fészkelőanyagokkal való érintkezés. A rágcsálók vizeletének és ürülékének felkeverésével – vagy aeroszolizálásával – a fertőzött területek takarításakor. Fertőzött élelmiszer fogyasztása vagy a sérült bőr közvetlen érintkezése rágcsálóürülékkel. A vadon élő rágcsálók azáltal terjesztik ezt a betegséget, hogy ürülékükkel és vizeletükkel szennyezik az ételt és az italt
Hantavírusos tüdőszindróma Vírusos betegség, amely fertőzött rágcsálók vizeletével, nyálával vagy ürülékével való közvetlen érintkezés vagy belégzés útján terjed. Okozója: egyes vadon élő rágcsálófajok, különösen a szarvasegerek nyálában, vizeletében és ürülékében található vírus okozta betegség. Lappangási idő: 1-5 hét. Tünetek: láz, súlyos izomfájdalmak, fáradtság. Néhány nap múlva légzési nehézség, szédülés, hidegrázás, hányás, hasmenés és gyomorfájás. Diagnózis: orvos által, bár a laboratóriumi vizsgálatok nehezek és nem mindig meggyőzőek. Kezelés: támogató kezelés orvos által. A fertőzés módja: egerek vizeletével, ürülékével és fészkelőanyagokkal való érintkezés. Az egérvizelet és -ürülék felkeverése – vagy aeroszolosodása – a fertőzött területek takarításakor.
Leptospirózis Bakteriális betegség, amely fertőzött patkányok és egerek vizeletével szennyezett vízzel való érintkezés vagy élelmiszer fogyasztása útján terjed. Más néven Weil-kór, Canicola-láz, vérzéses sárgaság, sárláz, Swinehard-kór. Okozója: a betegséget egy bakteriális spirochéta, a Leptospira icterohaemorhagiae okozza. Lappangási idő: 4-19 nap. Tünetek: láz, fejfájás, hidegrázás, súlyos rossz közérzet, hányás. Esetenként agyhártyagyulladás, kiütés, sárgaság, vérszegénység. A klinikai betegség akár három hétig is eltarthat. Diagnózis: orvos által, bár a laboratóriumi vizsgálatok nehezek és nem mindig meggyőzőek. Kezelés: antibiotikummal. A fertőzés terjedési módja: patkányok és egerek vizeletével szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása. A fertőzött állatok vizeletével szennyezett vízzel, talajjal és növényzettel való érintkezés.
Lymphocytás choriomeningitis LCM, jóindulatú vagy szerózus limfocitikus meningitis néven is ismert vírusos betegség. Okozója: a betegséget az alábbiakban ismertetjük: Vírus által okozott betegség. Lappangási idő: a betegséget a vírus okozta: Időszak: 8-21 nap. Tünetek: néha influenzaszerű tünetekkel kezdődik, néha az agy (agyvelőgyulladás) vagy az agy és az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártya (meningoencephalomyelitis) gyulladásával kezdődik. Diagnózis: orvos által a vérből vagy agy-gerincvelői folyadékból izolált vírus. Kezelés: támogató kezelés (folyadékpótlás és lázcsillapítás). A legtöbb esetben teljes gyógyulás. A fertőzés terjedési módja: fertőzött házi egér vizeletével, ürülékével és nyálával való érintkezés.
Egértífusz Fertőzött bolhák csípése által okozott bakteriális betegség. Más néven bolhák által terjesztett tífusz, endémiás tífuszláz, bolhás tífusz. Okozója: a betegséget vírus okozza: A Rickettia typhi baktérium okozza. Lappangási idő: 1-2 hét. Tünetek: fejfájás, hidegrázás, láz, általános fájdalom; az ötödik vagy hatodik napon foltok/kiütések jelennek meg a felső testen, amelyek végül az arc, a tenyér és a talp kivételével az egész testre kiterjednek. Diagnózis: orvos által, laboratóriumi vizsgálatokkal. Kezelés: antibiotikumok és támogató kezelés. A fertőzés módja: patkányokhoz kötődő bolhák által. A baktérium rezervoárja a patkányok. A bolhák mind a patkányokat, mind az embereket megharapják. A patkányoknál a fertőzés nem látható.
Pestis Fertőzött bolhák csípése által okozott bakteriális betegség. Bubópestis, tüdőpestis vagy szeptikus pestis formájában jelentkezhet. Okozója: a Yersinia pestis baktérium által okozott betegség. Lappangási idő: 2-6 nap. Tünetek: Bubópestis: Duzzadt, érzékeny nyirokcsomók, különösen a lágyéktájékon/közelében. Általában láz. Tüdőgyulladásos forma: a fenti tünetekkel jár, de a betegség előrehaladott és a tüdőt is érinti, ami tüdőgyulladáshoz vezet. Ez a forma rendkívül fertőző, a fertőzött egyén köhögésekor a köpet cseppjeivel terjed emberről emberre. Szeptikémiás forma: A pestis a vérben van, és a test minden részére átterjed. Diagnózis: orvos által, laboratóriumi vizsgálatokkal. Kezelés: antibiotikumok és támogató kezelés. Az átvitel módja: a fertőzött bolhák csípéséből. Különböző rágcsálók (mókusok, mókusok, patkányok stb.) a baktérium természetes rezervoárjai. A rágcsálók bolhái akkor marják meg az embert, amikor már nem áll rendelkezésre elegendő rágcsálógazda.
Patkányharapási láz Bakteriális betegség, amely patkány vagy egér harapásától kapható. A patkánycsípéses lázat sztreptobacilláris láznak vagy spirilláris láznak is nevezik. Okozója: a Streptobacilláris lázat a Streptobacillus moniliformis baktérium okozza. A spirilláris lázat a Spirillum minor baktérium okozza. Inkubáció: spirilláris láz esetén 1-3 hét; Streptobacilláris láz esetén 3-10 nap, ritkán hosszabb idő, patkány- vagy egérharapást követően, amely normálisan gyógyult. Tünetek: hirtelen fellépő láz, hidegrázás, fejfájás és izomfájdalom. Később kiütés jelentkezik, amely a végtagokon a legkifejezettebb. Ezután egy vagy több nagy ízület kipirosodik, megduzzad és fájdalmas lesz. Diagnózis: orvos és laboratóriumi tenyésztés vér-, nyirok- vagy ízületi folyadékmintákból Kezelés: antibiotikumok, kezelés nélkül a halálozási arány 7-10%. A fertőzés terjedési módja: általában fertőzött patkány vagy egér harapását követően.
Szalmonellózis Bakteriális ételmérgezés, amely akkor terjedhet, ha a rágcsálók saját ürülékükkel vagy vizeletükkel érintkezve szennyezik az élelmiszert. Okozója: salmonella spp. baktérium, különösen a Salmonella typhimurium által okozott betegség. Lappangás: 6-72 óra. Tünetek: hirtelen fellépő fejfájás, akut hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, néha hányás, láz. Kiszáradás lehetősége, különösen gyermekeknél. Érzékenység: a gyermekek a legérzékenyebbek a vírusra. Diagnózis: orvos által. Kezelés: antibiotikumokkal. A fertőzés módja: szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztásával vagy rosszul elkészített ételek fogyasztásával. Háziállatok és vadon élő rágcsálók (patkányok/egerek) is lehetnek a betegség hordozói. A vadon élő rágcsálók azáltal terjesztik a betegséget, hogy ürülékükkel és vizeletükkel szennyezik az ételt és az italt.
E

Galambok

A madárürülék káros, hiszen mintegy hatvan fajta fertőző betegség terjedése hozható kapcsolatba a madarakkal illetve ürülékükkel. Ezek közül a következők a legveszélyesebbek:

E

Histoplasmosis, egyfajta gombás betegség, mely az elszáradt ürüléken elszaporodó gombáknak köszönhetően súlyos légzőszervi megbetegedéshez, esetenként halálhoz vezet.

E

Dermaphytosis, a galambok által terjesztett gombás fertőzés, mely a száj környékén lévő bőrfelületet, a légzőszerveket, a beleket, a húgycsövet és a női nemi szervet támadja, és rendszerint viszketést, fájdalmat és nedvedzést okoz.

E

Cryptococosis, melyet a galambok és a seregélyek emésztőrendszerében található gombák okoznak. A betegség gyakran légzőszervi megbetegedéssel kezdődik, majd átterjedhet az idegrendszerre is. Mivel a padlások, a templomok, az iskolák környéke, az irodaházak, a lerakatok, a malmok és egyéb ipari létesítmények a madarak kedvelt költőhelyei, így a megbetegedést okozó gombák ezen helyeken is megtalálhatók.

E

Vírusos agyhártyagyulladás, az idegrendszer gyulladásos megbetegedése, melynek általános tünetei: álmosság, fejfájás és láz, eredményezhet bénulást vagy kómát is. A betegség az összes korcsoportot támadja, de különösen veszélyes a hatvan évnél idősebbek számára. A vírus terjesztéséért azok a szúnyogok felelősek, melyek a B vírussal fertőzött galambokkal, fecskékkel, pintyekkel érintkeztek.

E

Szalmonella fertőzés, az ételmérgezés egy fajtája, mely fecskéktől, galamboktól és seregélyektől eredeztethető. A baktérium megtalálható a madárürülékben, mely elszáradva, por formájában bekerülhet a szellőzőrendszerbe, így az otthonokba, az éttermekbe illetve az élelmiszer feldolgozó üzemekben megfertőzheti az élelmiszereket.

Amellett, hogy a madarak ezen betegségek közvetlen hordozói, több mint 50 felé élősködővel érintkeznek rendszeresen. Ezen élősködők mintegy kétharmada veszélyes lehet az emberekre és a tenyésztett állatokra, valamint jelentős kártevők. A madarak összepiszkítják a padlót, a homlokzatot, illetve a különféle eszközöket, károsítva ezzel a gépeket és berendezéseket. Mivel a madarak előszeretettel lakmároznak a hulladékokon, a későbbiekben megfertőzhetik a terményeket, illetve az élelmiszereket. A madarak veszélyeztetik a légi közlekedést, valamint savas ürülékükkel rongálják a parkoló autók fényezését. A madarak jelenléte környezetünkben gyakran zavaró, riasztásukat különféle humánus módszerekkel biztosítjuk. A módszerek nagy része arra alapoz, hogy olyan környezetet hozzon létre, mely a madarak számára barátságtalan, így azok elhagyják az érintett területeket.

Segítünk a károk helyreállításában és a takarításban, együttérzéssel és tisztelettel.

A nap 24 órájában rendelkezésére állunk:
+36 70 360 4734
kapcsolat@ilan.hu