Gyakran találkozunk olyan esettel, amikor az egyedül élő, idős ember halála után a tragédiát felfedező szomszédok, rokonok nem fordítanak elegendő időt, energiát arra, hogy a háziállatokat a lakásban megkeressék, és biztonságba helyezzék. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy amikor ilyen tragédia történik, az milyen lelki, esetleg anyagi megrázkódtatással jár, és mennyi teendő halmozódik fel, de sajnos a kisállatok lakásban felejtése további komoly gondokat okozhat.

Némely esetben előfordul, hogy azt gondolják, hogy a kis házikedvenc kiszökött a lakásból, és elkóborolt, majd elfeledkeznek róla, azonban napokkal-hetekkel később, a lezárt lakásból szivárgó szagok, elszaporodó bogarak nyilvánvalóvá teszik, hogy a kisállat valószínüleg a lakásban maradt, ott bújt el, és élelem, ivóvíz híján elpusztult.

Sajnos olyan eset is történt, amikor a szomszédok tudták, hogy a lakás hatósági lezárása után az állat a lakásban maradt, azonban erről nem szóltak a rendőrség, polgármesteri hivatal munkatársainak.

Az elhúzódó hivatali ügyintézés miatt a cicák, néha kutyusok esetleg hetekig a lakásban maradnak bezárva, ivóvíz, élelem nélkül, azonban nem sokáig maradnak életben.

Hasonló problémát jelent az ingatlan lezárásakor alkalmazott áramtalanítás is, a hűtőben, fagyasztóban hagyott élelmiszerek már napokon belül rettenetes bűzt tudnak árasztani, és természetesen elősegítik a bogarak megjelenését, elszaporodását is. Ez természetesen nem mérhető ahhoz a szenvedéshez, amit a bezárt állatok élnek át, de egy lakóközösség életét hosszú időre megkeserítheti, különösen, ha nem is azonosítható egyértelműen a probléma forrása.

Egy kicsit több odafigyeléssel ez a kellemetlenség könnyen megelőzhető, a házikedvencek élete megmenthető lenne.

Ne feledkezzünk meg róluk!