Korábban már írtunk blogunkban a gyűjtögetésről, mint mentális rendellenességről. Sokan még mindig azt gondolják, hogy ez csak az amerikai reality műsorok különös és távoli témája, pedig sajnos hazánkban is gyakran előfordulnak súlyos esetek.

Nemrég egy idős néni lakásába hívtak minket, ahol már olyan állapotok uralkodtak, hogy az önkormányzat kénytelen volt beavatkozni. A problémák az ajtóban elkezdődtek, komoly lomtalanításra volt szükség ahhoz is, hogy kollégáinkkal egyáltalán beléphessünk a lakásba, átküzdjük magunkat a szeméthalmokon és eljussunk egy kinyitható ablakig, hogy végre friss levegőt lélegezhessünk be.

Elképzelni sem tudjuk, hogy a tulajdonos hogyan élhette a mindennapjait, hiszen még az ágy is elérhetetlen mélységben hevert a lomok alatt. A fürdőszoba szintén használhatatlan szemétgyűjtemény volt, a néni a vécé helyett bőröndöket használt, és azok tartalmukkal együtt a szokatlan berendezés részét képezték. Az összképet a lakás különböző pontjain szaladgáló csótányok fokozták.

A szomszédok elmesélték, hogy az idős asszony egy traumát követően kezdett bele szenvedélyébe, ami egyre pusztítóbb méreteket öltött. Minden nap komoly túrára indult, kukák – számára használhatónak tűnő – tartalmát gyűjtötte össze és rendszerezte otthonában. Ahogy gyűlt a szemét és az azzal járó rengeteg piszok, úgy lett egyre zavaróbb a szomszédok számára a lakást körüllengő szag, majd a folyamatosan elszaporodó rovarok. A segítőkész lakók próbáltak tenni a néniért, de egy ponton túl lehetetlenné vált minden egyéni kezdeményezés, és az önkormányzat támogatását kérték.

A mi feladatunk ebben az esetben is komplex volt. A lomok összegyűjtése, szortírozása és konténeres elszállíttatása, illetve a fertőzésveszélyes hulladékok semlegesítése még csak az első lépés egy ilyen esetben. Utána következhetett csak a takarítás, egy nagy levegővétellel, amihez egy átlagos háztartás éves tisztítószeradagjával kellett felszerelkezni. A csótányokról és azok petéiről is gondoskodtunk, jó ideig elkerülik majd a környéket.

Bízunk abban, hogy a nénit mostantól szakemberek segítik, és javul az állapota. Reméljük, hogy ehhez mi is hozzájárulhattunk egy élhetőbb környezet megteremtésével.